My Lands: Black Gem Hunting

My Lands Discussion Board
Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 14:13

Strefa czasowa: UTC [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Plan rozbudowy
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 20:03 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
Witam, piszę ten temat by zasięgnąć trochę opinii bardziej doświadczonych graczy tej gry, gdyż sam gram w nią niecały miesiąc dopiero : )


Ogólnie od jakiegoś czasu główkuję nad dalszą rozbudową moich miast. Posiadam póki co 3 miasta:

Stolica 28 - 3
2 miasto: 31 - 3
3 miasto: 31 - 4

Jak widać tworzą one taką jakby przewróconą literę "L" i maksymalna odległość to 2 kratki.

Docelowo muszę znaleźć coś na stepie pod wydobycie zboża, ale wiadomo, znalezenie terenu z +40 wolnymi komórkami to nei jest prosta sprawa, a poza tym właśnie tu mam zagwozdkę, jak dalej budować?

Blisko : w obrębie max 1-2 kratki od każdego miasta. Zalety to szybszy transport wojsk w razie zagrożenia, ale mniejszy zasięg na królestwo
Dalej : mógłbym wtedy iść bardziej na wschód w stronę mojego klanu (Banicki Stan) którzy są z okolic: 40 -7, cvzyli bardziej na wschód.

Widziałem, że część suzerenów buduje maxymalnei w odległości 1 kratki od siebie kolejne miasta, inni robią to inaczej.

Poradzicie młodemu niedoświadczonemu? : D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 21:18 
Offline
Magister

Dołączył(a): piątek, 28 grudnia 2012, 11:47
Posty: 146
Lokalizacja: W czeluściach internetu...
A to zależy...
Jeśli wybudujesz się gdzieś na brzegach mapy, gdzie jest mało graczy, będziesz mieć prawie 100% pewność że znajdziesz jakąś dobrą zewnętrzną włość i nie będziesz musiał o nią wojować.

Suzereni budują się bardzo blisko, żeby w razie czego szybko transportować wojo - tak myślę. Ale najlepiej będzie jak ktoś, kto tak ma rozstawione miasta sam się wypowie.

Ja mam swoje miasta dość blisko i na razie uważam, że to był błąd i trzeba było się budować gdzieś dalej. Byłoby więcej celów w postaci miast i zewnętrznych włości. Ruin wszędzie pełno :roll:


Nie śpiesz się z budowaniem kolejnych miast. Rozbuduj jakoś sensownie te, które już masz. Im więcej masz miast, tym szybciej posuwasz się w punktacji rangi. Najlepiej jest utrzymać się jak najdłużej na Eskwairze. Masz wtedy mnóstwo celów i możliwości rozwoju.
Dwa miesiące po rozpoczęciu gry pojawia się pewien quest. Zrobienie go z 2 lub więcej gwiazdkami jest baaaardzo trudne.

Pozdrawiam. :)

_________________
Nahima Vara Raha.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 21:26 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
Gram już prawie miesiąc, moja armia jest na tyle mała, żeby nadawała się do czyszczenia ruin 1, ale miasta mam też już na tyle rozbudowane (i nawet 3 zewnętrzne włości) że w zasadzie żeby dłużej pozostać na 1 gwiazdce musiałbym niedługo zostać z samymi tragarzami. Ogólnie póki mogłem, to rabowałem nieaktywnych graczy ile się dało i pewnie jeszcze bym paru znalazł, ale po prostu posiadając 3 włości i 3 miasta nei da rady utrzymać się na 1 gwiazdce dłużej, więc czekam tylko na dokończenie nauk na 3 poziom strzelców i chyba muszę iść na 2 by cokolwiek móc zdziałać.

Powiesz mi coś więcej o tym queście? Ja właśnie kończę operację "Karająca ręka" 3 część i nie ukrywam, że gdyby nie ten quest pewni już bym był na 2 gewiazdce, ale zdaję sobie sprawę jak trudno go dalej pewnei zrobić, więc właśnie kończę go na 1 gwiazdce cały czas. Co jeszcze pojawi mi się tego typu?

Miłoby było gdyby inni się również wypowiedzieli : )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 21:32 
Offline
Magister

Dołączył(a): piątek, 28 grudnia 2012, 11:47
Posty: 146
Lokalizacja: W czeluściach internetu...
Jak wskoczysz na dwie gwiazdki to skąd weźmiesz surowce na wytrenowanie na tyle silnej armii, żeby walczyć z graczami, czy z ruinami?

O ten właśnie quest mi chodziło.
Nie wiem co w jakim czasie się może pojawić, ale tutaj masz spis questów:
viewtopic.php?f=12&t=190

_________________
Nahima Vara Raha.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 21:47 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
a skad wezme je teraz? : )

Gracze ktorych rabuje baaardzo rzadko maja jakies zboze. Mam go kilak tysiecy (wiem ze to malo) a armię na 2 gwiazdkę mam głównei z questa (prawie 200 strzelców np.)


Dobra, może napiszę mniej więcej co mam, a ty ocenisz, co jeszcze MUSZĘ mieć zanim wskoczę na 2 gwiazdkę:

1) 2 klasztory do kapłanek na 2 poziomie\
2) 2 poligony strzelców na 1
3) 2 groty harpi na 2 poziomie
4) 1 klatka jaszczurów na 2
5) 3 kuźnie dla tragarzy (3 poziom)
umocnienia i wieże na 2 poziomie w każdym mieście (stolica ma jeszcze ochronę do kwietnia więc o nią się nie obawiam
po 2 gildie eksploratorów na 4 poziomie w każdym mieście

dodatkowo 3 zewnętrzne włości (wykop, szyb i słone jezioro, które niestety jutro się już kończy ; D)

A questa dokończę na pewno, już jestem na 3 etapie i mam 3/5 ale przy 4 ataku właśnei steaciłem moją malutką armię, bo gracz który myślałem, że nie gra (śledziłem misje i szpiegowałem) okazuje się, że jednak grał i nawet miał sporą armię jak na 1 gwiazdkę, więc póki co nie wskoczę na 2 rangę przynajmniej! : >

Jakieś wskazówki / sugestie?


A co do pierwotnego pytania, cały czas czekam na jakieś porady od naszych graczy z długim stażem : )


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 21:55 
Offline
Magister

Dołączył(a): piątek, 28 grudnia 2012, 11:47
Posty: 146
Lokalizacja: W czeluściach internetu...
Zrezygnuj np z wykopu i ulepsz tak armię, żeby rabować ruiny.
Co do questa, to jednak nie o ten mi chodziło. Chodziło o "Operacja Miecz Rażący"

Nie wiem... ciężko mi powiedzieć co MUSISZ mieć. :P
Powinieneś wykorzystać ziemię, na której masz miasto tak, żeby czerpać jak największe korzyści. :lol:

_________________
Nahima Vara Raha.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 13 marca 2013, 22:54 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
a napisałbys cos wiecej o tym quescie? Bo go nigdzie w tym spisie questow nie widzialem co dales linka na forum.

Wykop chyba nei zabiera az tyle punktow, a jest naprawde cennym przyplywem kamienia, ktorego ciagle mi brakuje. Wieszkosc graczy ktorych rabuje ma sporo drewna, ale nie ma prawie w ogole kamienia i ciagle mi go brakuje na dlasze budowle, lub ulepszenai istniejacych...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 marca 2013, 07:15 
Offline
Magister

Dołączył(a): piątek, 28 grudnia 2012, 11:47
Posty: 146
Lokalizacja: W czeluściach internetu...
Cały quest musisz robić z sojusznikiem. Są trzy części, każda na czas. W pierwszej części musisz zagarniać jeńców, w drugiej niszczyć budowle, a w trzeciej zagarnąć jeńców zdrajcy swojej rasy.

Masz dużo drewna - sprzedaj i kup kamień. :roll:

_________________
Nahima Vara Raha.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 marca 2013, 09:48 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
uwierz mi, że tak robiłem i robię naprawdę dużo (już tydzień temu dostałem odznaczenie od kupców za dużą ilość transakcji na rynku) ale ilość kupców (po 5 na miasto) mnie ogranicza, a zasoby trzeba jeszcze przerzucać między miastami przecież. Tak czy siak, to co plądruje ma mało zboża, ruiny 1 też go nie mają.

Czy w waszych rejonach też jest więcej wolnych ruin 2 lvlu niż 1 tak btw?

Odnośnie tego questa, dzięki za info, ale czy kojarzysz co go może wywoływać? Ranga? czas?


a PS. nadal czekam na opinie innych, co oni sądzą o rozbudowie : D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 14 marca 2013, 15:05 
Offline
Magister

Dołączył(a): piątek, 28 grudnia 2012, 11:47
Posty: 146
Lokalizacja: W czeluściach internetu...
Postaw drugi budynek z kupcami i już masz ich 10. :lol:

Czas - ok 2 miesięcy od rozpoczęcia gry.

_________________
Nahima Vara Raha.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 15 marca 2013, 12:53 
Offline
Suzeren
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 14 października 2012, 10:08
Posty: 671
Autorze, rozbijanie miast zbyt blisko siebie, nie jest dobrym pomysłem, gdyz mocno ograniczasz sobie zasięg. Na początkowym etapie gry, na pewno nie przysporzy Ci to problemów, ale wraz z rozwojem, gra sama wymusi na Tobie szersze rozstawienie miast. Nie wiem, czy teraz warto to zmieniać, jak się rozwijasz, ale potem, gdy miasta będą mocniej rozbudowa, to i decyzja trudniejsza. :) Za jakiś czas, Twoim głównym utrzymania będą ruiny. Dojdzie do sytuacji, że będziesz miał same małe ruinki w okolicy i brak chętnych, do ich zdejmowania. W takim momencie zaczniesz myśleć o przeniesieniu miast, które są zbyt blisko siebie. :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 11:43 
Offline
Nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 6 listopada 2012, 11:57
Posty: 1
Ja przenoszę miasta min 5 kratek jedno od drugiego, co tam rozbudowa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 11:45 
Offline
Kapitan

Dołączył(a): środa, 21 listopada 2012, 10:04
Posty: 88
Popieram Djablicę, rozstaw sobie tak abyś mógł przeszukiwać jak najwięcej królestw.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 19:21 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
a mam jeszcze pytanie, czy nauka "rozszerzenie miasta" może być użyta kilka razy na danym mieście?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 22:12 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
Może doprecyzuję to pytanie:

1) czy można tą naukę używać wielokrotnie na 1 mieście
2) czy jeżeli miasto bazowo miało 38 wolnych komórek (4 poziom miasta maksymalny) to wielokrotne używanie tej nauki pozwoli mi podnieść również maxymalny poziom miasta (czyli doecelowy 5) czy może jednak nie dam rady przekroczyć dozwolonej ilości komórek dla miasta na danym poziomie...?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 17 marca 2013, 23:07 
Offline
Marszałek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 29 października 2012, 15:36
Posty: 368
1 tak do max komórek 43
2 poziom budowli centralnej zostanie bez zmian

_________________
Reflinki:
http://mlgame.pl?state=register_simple&ref=PARTNER_mlfansite
oraz
serwer polski
serwer szwedzki
serwer rosyjski


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 11:03 
Offline
Nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 10:35
Posty: 1
Witam , a dla zupelnie raczkujacych ( 3 dni w grze ) jakies podpowiedzi ?.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2013, 18:24 
Offline
Eskwair

Dołączył(a): czwartek, 14 lutego 2013, 10:50
Posty: 37
leć zgodnie z questami, otwieraj brame, buduj armię odpowiednią do niszczenia ruin 1 poziomu (czyli konnica i latające + tragarze + lekarze) i czyść je ^^


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.147s | 13 Queries | GZIP : On ]